Follow Us

KYQU SQ EN
E Premte, 30.09.2016 07:10

​ Monografi e vonuar por me shumë rëndësi kombëtare dhe historike

| 14/03/2013 19:56

“DESHMORËT DHE TË RËNËT E UÇK-së NGA SHQIPËRIA”

Në shenjë të përkujtimit të 15-vjetorit të Epopesë e cila i kushtohet të rënëve të Familjes së Shenjt Jasharaj. Në Bibliotekën Kombëtare Universitare u bë përurimi i librit, monografi për: ”Dëshmoret dhe të rënët e UÇK-së, nga Shqipëria kushtuar të rënëve dëshmorë në Luftën Çlirimtare të Kosovës, gjatë viteve 1992-1999. Ata janë 59 syresh të gjithë nga Shqipëria Londineze. Në përgatitje të tekstit monografi, kushtuar të rënëve, janë autorët bashkëshortë, Ganimete Zogaj dhe Safet Thaçi. Redaktor gjeneral Kudusi Lame dhe recensentë Rajmanda Meleçka dhe Sabit Jaha. Në monografi janë përfshirë 59 dëshmorë të rënë gjatë Luftës Çlirimtare të Kosovës, të cilët iu bashkuan të gjithë atyre që rënë në betejat për çlirimin e Kosovës, Kosovës Lindore, Maqedoni. Erdhën vullnetarisht nga Shqipëria, diaspora shqiptare dhe nga e gjithë hapësira shqiptare. Libri ka 120 faqe me ilustrimet dhe fotografi vitin e lindjes, përgatitura nga fotografi i njohur Sadri Hadërgjonaj. Heronjtë, dëshmorët dhe martirë të një kombi nuk ndahen. Por, meqë Kosova ishte dhe është pjesë e ndarë me dhunë luftërash dhe konferenca të njëanshme ndërkombëtare, duke filluar nga viti i kobshëm i Kongresit të Berlinit 1878, vitit 1913 me Konferencën e Londrës dhe në vitin 1945 me atë të Jalltës. Rrethanat e tilla ndërkombëtare krijuan dhe në vijimësi do të krijojnë paradokse të tilla “përçarëse, ndasi dhe kuriozitete” të kësaj natyre, brenda një kombi dhe një atdheu!

Pavarësisht se asnjë prej pjesëmarrësve (autorë) recensentë dhe redaktor për përgatitjen e monografisë nuk mund të fajësohen, për vonesën e daljes në dritë të librit me aq rëndësi jo sall për dëshmorët e rënë në luftë nga Mallkastra deri në Tropojë, Myzeqe, Has dhe Tropojë. Përkundrazi, mundi i tyre personal është për çdo lakmi, për nxjerrjen e monografisë më rëndësi historike, nga një lufte e pabarabartë dhe shumë e padrejtë që u zhvillua në Ballkan me fajin e Serbisë.

Një punë të tillë obliguese për një vepër si kjo monografi, e kishin për detyrë para së gjithash institucionet shtetërore, nga të dy pjesët e atdheut, të ndarë në Kosovë-Shqipëri, dhe atë qysh më të përfunduar të luftës, pavarësisht mungesës së mjeteve. Monografia e sheh dritën tek pas 15-vjet çlirimi të Kosovës, me gjakun bijve dhe bijave dëshmorëve, heronjve dhe martirë të kombit. Madje monografia duhej përuruar në 100-vjetorin e pavarësisë. Kjo ka qenë detyrë parësore e akademive dhe instituteve shkencore të historisë, detyrë e qendrave dhe dikastereve të dy ministrive së kulturës etj.

Gjatë promovimit u thanë fjalë miradije për autorët vullnetmirë, redaktorin, z. gjeneral, Kudusi Lame, i cili në diskutimin e vet shtrojë çështje më rëndësi për përfshirjen e dëshmorëve nga Shqipëria, pastaj z. Adem Demaçi, ambasadori Islam Lauka, me një fjalim të nxehtë, i cili përgëzoj Ditën e Mësuesit, Sabit Jaha dhe vargjet e poetit nga Tropoja, kushtuar heronjve, martirëve dhe dëshmorëve të tri luftërave të zhvilluara në pjesët e okupuara nga Serbia, Kosovë, K. Lindore, Maqedonia etj. Monografia në fjalë ka qenë dashtë të del në dritë me rastin e 100-vjetorit të Pavarësisë, siç u theksua në promovim, pra më 28 nëntor 2012, por në mungesë materiale është shtyrë për t`u promovua më 7, mars, 2013 në Bibliotekën Kombëtare Universitare, në shenj të 15-vjetorit të Epopesë së lavdishme, rënies heroike të Familjes dhe komandant Adem e Hamëz Shaban Jashari. Në pranin e shumë pjesëmarrësve u zhvillua promovimi, duke lënë mbresa tek te pranishmit. Në fund u dha një koktej modest, duke vazhduar bisedimet për rëndësinë e librit monografi me 59 dëshmorët e kombit, të cilët ranë krah për krah me shumë djem, vajza, burra dhe ushtarakë tjerë. Në luftë morën pjesë edhe oficer me përvojë, të cilët në shumë beteja, arenë luftërash dhanë një kontribut të çmuar kombëtar, për çlirimin e Kosovës, duke u përqendruar gjithnjë në epiqendër, tek Familjen e Shenjt të komandantë Adem dhe Hamës Jashari, familjen dhe heroizmin biblikë në Prekazin Legjendarë të 5, 6, dhe 7 marsit të vitit 1978. Atdheut i duhen aq shumë këso monografi, madje duke u nisur veç e veç për biografinë e se cilit dëshmorë, viktimë të luftës për çlirimin dhe bashkimin e trojeve të dëshmorët të rënë nga secila trevë për vatan dhe për atdhe. Edhe për këtë numër pjesëmarrësish në Ushtrinë Çlirimtare jashtë territorit të Shqipërisë Londineze, për zgjerim të mundshëm të Luftës në Regjion, K. Lindore dhe në Maqedoni, nga faktorët relevantë ndërkombëtar, NATO-ja dhe politika aktuale e kohës, Shqipërisë, i tërhiqej vërejtja rigoroze të mos përzihet në Luftë, sepse mund të bartë pasoja të një lufte me karakter shumë më të gjer. Kjo ndodhte përkundër forcave serbe, të cilat çdo ditë bombardonin caqe edhe brenda territorit të Shqipërisë, madje deri në 30 km. në thellinë e vendit. Përndryshe të gjithë të rënët janë kryesisht vullnetar. Numri i pjesëmarrësve nga vendi ëmë do të ishte shumëfish më i madh. Prandaj, Shqipëria në të tri luftërat e zhvilluara jashtë saj, nuk ishte direkt e përfshirë në luftën e Kosovës, K. Lindore dhe në Maqedoni, kundër Serbisë dhe hordeve në maqedoni.

Ja emrat e 59 dëshmorëve të rënë nga Shqipëria në Luftën e Kosovës, K. Lindore dhe Maqedonisë shqiptare:

*Adem Bajram Selmani 1967-1998, Adem Ukë Mazreku, 1964-1999, Agim Muja, 1970-1998, Arben Rexhë Karaja 1972-1995, Arben Selim Bardhoshi, 1979-1999, Arian Xhemil Brahimi 1997-1998, Arif Shpend Dautaj 1959-1998, Artan Xhemë Kovaçi 1982-1999, Astrit Hekuran Sulu,1976-1999, Astrit Selman Rrushi, 1970-1998, Behar Adem Demaj 1970-1993, Besmir Azem Berati 1970-1998, Bylbyl Hazir Breçani 1974-1999, Dinë Alush Koleci 1945-1998, Etem Tota Syla 1965-1993, Fatmir Rexhep Ndoçi1978-1998, Halim Zenun Bardhoshi 1947-1998, Halit Riza Coka 1974-1999Hamdi Muharrem Mula1964-1999, Hazir Avdyl M ala1941-1998, Hyrë Mehmet Demiri 1927-1999, Hysen Asllan Syla 191962-1993, Hysen Adem Hajdarmataj 19 46-199, Indrit Lelzim Cara 1971-1999Isa D ervish Thaçi 1966-1998, Isa Peshk Malaj 1942-1998, Lavdie Ramadan Lusha i mungon fotoja, Lefter Lutfi Hoxha 1960-2001, Mon Arif S aahi 1937-1999, Mehmet Ramë Dzdari 1972-1998, Mehriman Ukë Dauti 191977-1999, Merita M. Cahani dhe Musë C. Cahani, e para e lindur më 1977-1999 dhe Musaja me 1939-1999, Naim Hajdar Qema 1978—1998, Ndriçim Sherif Koxha1971-200, Nesim Hysni Syla1968-1993, Pajtim Ahmet Roci 1980-2001, Qazim Hazir Dautaj 1952-1998, Ramë Musë Geca1980-1999, Ramë Rexhep Sallahi 1937-1999, Ramiz Ramë Memia 1968-1999, Sadri Bislim Ahmet 1946- 1999, Selim Tahir Kraja 1937-1999, Skënder Morina dhe Lulzim S. Morina1970-1994 dhe 1973-1994, Skerdilajd Bardhyl Llagami 1969-2001, Tahir Hoxha dhe Hysen Mella 1937-1999 dhe 1964-1999,Tahir Mal Sinani1964-1999, Tahir Ramë Memia 1962-1998,

Xhavit Lleshi dhe Osman Lleshi1955-1997 dhe 1967-1997, Xheladin Qazim Dauti 1955-1998, Xhem Ali Kovaçi 1936-1992, Xhem Sadri Bardhoshi 1964-1999, Xhemile Makel Sallahu 1927-1999, Xhevahir Bajram Selmani 1965-1999, Xhevat Ajet Lleshi 1960-1998. Në luftë kontributin e tyre profesional e dhanë edhe: Major Adem Shehu,komandant i B. 153 të ZO të Llapit, oficer Tahir Sinani, Tahir Kosova, Indriti dëshmor dhe shumë të tjerë... Këta dëshmorë janë dhe mbesin në historinë tonë të lavdishme kombëtare, një shembull i përkryer. Sepse ata rënë për liri, bashkim dhe demokraci.

Ata nuk kursyen më të shtrenjtën, jetën për liri për pjesën tjetër të shkëputur nga atdheu, qysh para plotë 100-vjet pavarësi. por fatkeqësisht për liri dhe pavarësi fiktive, sall për gjysmën e kombit dhe të atdheut. Ata, siguruan përjetësinë e pavdekshmërisë, sepse ishin vullnetar për çlirimin dhe bashkimin e Kosovës me atdheun e dashur Shqipërinë të ndarë me Konferencën Londineze para plotë 100-vjet. Prandaj pa sovranitet dhe pa bashkim nuk ka as pavarësi fikse. Pa sakrifica gjak dhe heroizëm, nuk ka as bashkim liri bashkim as pavarësi. Përjetësisht përulemi para të gjithë dëshmorëve heronjve dhe martirëve të kombit, Familjes së Shenjë të komandat Adem Sh. Jashari nga Drenica heroike, Gllogjani, Reçaku, dëshmorëve nga Diaspora dhe Shqipëria. Lavdi në çdo Përvjetor, nga Epopeja në Epope, dëshmorëve të rënë në altarin e lirisë, për atdhe liri demokraci dhe për bashkim kombëtar! Kështu u tha dhe në promovimin zyrtar, në Bibliotekën Kombëtare Universitare të librit: Monografi kushtuar dëshmorëve dhe të rënëve të UÇK-së nga Shqipëria në Kosovë.

Një sqarim që do shpjeguar e që s`ka të bëjë direkt me monografinë: Ç`është e vërteta 420 shqiptarë nga Shqipëria kërkojnë statusin e veteranit të UÇK-së. Nga ky numër 40 aplikime janë për të fituar statusin e dëshmorit, kurse 67 të tjerë të invalidëve të luftës. Ky numër personash kryesisht janë nga rrethet, Has, Tropojë dhe Kukës, por ka edhe të zonave të thella të vendit. Në mesin e tyre ka raste të cilat mund të trajtohen viktima civile, pra të pësuar nga bombardimet e artilerisë serbe. Këto informata vinë pasi është kryer botimi i monografisë. Prandaj me këtë monografi është kryer vetëm një pjesë e të dhënave mbi pjesëmarrjen e dëshmorëve dhe të rënëve në UÇK-në e Kosovës.

Mendoi se arsimtarët e shkollave në Bardh të Madh, Bardh të Voglin, Pomozotin, Sibovc Shipitullë dhe Hade, do të duhej të përfshihen në statusin (pjesëmarrës direkt dhe indirekt në Luftën çlirimtare të Kosovës) UÇK respektivisht arsimtarët që i dhanë ndihëm UÇK-së, në veçanti dy shkollat e Bardhit të Madh e të Vogël, Pomozotin, Grabovc dhe Shipitullë. Sepse, për këtë ka dëshmi dhe fakte relevante të përfshirjes madje direkt në UÇK, në Z0 të Drenicës.

(Autori i njohur për masmedian kombëtare, 7 mars 2013, Prishtinë.

 
 

Shpërndaje


Artikuj të sponzorizuar

Më shumë nga KosovaPress