Follow Us

*KYQU SQ EN
E Hënë, 18.02.2019 04:19

​A ndikon mosha dhe gjinia në aftësitë e mjekëve operues?

Prishtinë | 10/07/2018 17:37

A përmirësohen aftësitë e kirurgëve me përvojë, apo ndikojnë në humbjen e shkathtësisë për shkak të njohjes më pak të teknologjive të reja që kontribuojnë në rezultate më të dobëta kirurgjike për mjekët e moshuar?

Sipas një studimi amerikan të publikuar në BMJ, operacionet e kryera nga kirurgët më të vjetër kanë norma më të ulëta të vdekshmërisë së pacientit sesa ato të kryera nga kirurgët më të rinj.

Kirurgët meshkuj dhe femra janë në mënyrë të barabartë- shkalla e vdekshmërisë së pacientëve nuk ndryshon në mënyrë të konsiderueshme, nëse kirurgu është mashkull apo femër.

Përfundimi u bazua në një analizë të 8.092.187 pacientëve të moshës 65-99 vjeç, të cilët kishin një nga 20 operacionet kryesore emergjente, të kryera nga 45.826 kirurgë.

Rreziku i vdekjes një muaj pas operacionit u zvogëlua në mënyrë të vazhdueshme, ndërkohë që mosha e kirurgut ishte më e vjetër: normat e vdekshmërisë ishin 6.6 për qind për kirurgët nën moshën 40-vjeç, 6.5 për qind për kirurgët e moshës 40-49 vjeç, 6.4 për qind për kirurgët e moshës 50-59 vjeç dhe 6.3 për qind për kirurgët e moshës mbi 60-vjeç.

Kirurgët femra në moshën 50 vjeç kishin vdekshmërinë më të ulët të pacientit krahasuar me kirurgët meshkuj dhe femra në të gjitha grupmoshat.

"Gjetja jonë që kirurgët më të rinj kanë vdekshmëri më të lartë sugjeron që të ketë më shumë mbikëqyrje në fillim të karrierës për të qenë më të dobishëm dhe të garantojnë hetime të mëtejshme empirike. Rezultatet ekuivalente midis kirurgëve meshkuj dhe femra sugjerojnë që pacientët që i nënshtrohen operimeve marrin kujdes të cilësisë së lartë pa marrë parasysh gjininë e kirurgut ", përfundon studimi.

Loading...
 

    Shpërndaje


    Artikuj të sponzorizuar

    Më shumë nga KosovaPress