Follow Us

*KYQU SQ EN
E Martë, 22.10.2019 07:33

​Bizneset kërkojnë unifikim të POS-ëve bankar, për BQK-në ky është proces kompleks

Prishtinë | 21/09/2019 11:49

Në vendin tonë po mbetet një sfidë për tregtarët dhe konsumatorët derisa kryejnë pagesa ose transaksione nëpërmjet POS-ëve bankar. Në Evropë dhe ku do në botë klienti e ka një POS. Bankat komerciale po realizojnë edhe të hyra prej 4 përqind nëpërmjet pagesave. Thuajse shumica e bankave komerciale në Kosovë kanë POS-a të veçantë dhe po krijojnë huti dhe kohëzgjatje për shërbimet e konsumatorëve nëpër dyqane.

Për këtë, Rrjeti i Shitësve me Pakicë po kërkon që të bëhet unifikimi i POS-ëve, si instrumentet i pagesave me kartela të bankave komerciale, ndërsa zyrtarë të Bankës Qendrore të Kosovës shprehën se është një proces kompleks që të realizohet një kërkesë e tillë.

Përveç kësaj, bankat komerciale po realizojnë edhe të hyra prej 4 përqind nëpërmjet pagesave me POS-a.

Drejtoresha ekzekutive e Rrjetit të Shitësve me Pakicë, Yllka Metaj thotë për KosovaPress, se në rajon, Evropë dhe kudo në botë, klienti e ka një POS dhe paguan në mënyrë elektronike përmes një POS-i.

Metaj deklaron se edhe për klientin është shumë më e leverdishme nëse e ka vetëm një pos, po ashtu në këtë mënyrë edhe pagesat janë shumë më të mëdha, qarkullimi më i madh krahas keshit.

Ajo thotë se sipas BQK-së, kamata është 4 përqind për kryerjen e këtyre transaksioneve.

Kryetari i Shoqatës së Bankave në Kosovë, Petrit Balija, pohon për KosovaPress, se kjo shoqatë e mbështet një gjë të tillë, sepse konsolidimi i POS-ëve i ndihmon edhe institucionet financiare, por edhe qytetarët ose klientët e bankave.

Balija thotë se një konsolidim i POS-ëve do të ulëte koston e infrastrukturës bankare, koston e mirëmbajtjes dhe do të ulëte edhe investimet nga secila bankë në këtë fushë, duke krijuar një mundësi të ndarjes së kostove në mes të bankave. Ai beson që kjo do të rezultonte edhe në uljen e çmimeve për shfrytëzimin e tyre nga ana e klientëve.

Zëdhënësi i BQK-së, Kushtrim Ahmeti për KosovaPress, thotë se unifikimi i POS-ëve, apo çdo zhvillim që ndërlidhet me infrastrukturën aktuale mbi instrumentet e pagesave me kartela, është një proces kompleks.

Ahmeti thotë se BQK-ja ka iniciuar dhe koordinuar diskutime, dhe analiza rreth kësaj çështje, ku së fundi edhe në Shoqatën e Bankave janë organizuar punëtori me kompani të ndryshme zhvilluese, mirëpo ende janë në diskutim të modaliteteve të ndryshme.

Mësohet se në Kosovë janë rreth 11 mijë POS-a bankar nëpër dyqane, ndërsa në Shqipëri rreth 9 mijë./KosovaPress/

Loading...
 

Shpërndaje


Artikuj të sponzorizuar

Më shumë nga KosovaPress