Follow Us

*KYQU SQ EN
E Martë, 11.12.2018 09:11

​Teknika e skanimit zbulon shkrime sekrete në papirusin e mumieve

Londër | 01/01/2018 02:21

Studiuesit në Londër kanë zhvilluar teknika të skanimit që tregojnë se çfarë është shkruar në papirusin nga i cili janë bërë mumiet.

Këto janë kuti të zbukuruara në të cilat ishte vendosur trupi i mbështjellë i të vdekurit para se të varrosej.

Ato janë bërë nga skrapi i papirusit që është përdorë nga egjiptianët e lashtë për listat e blerjeve ose taksat.

Teknologjia u jep historianëve një pasqyrë të re në jetën e përditshme në Egjiptin e lashtë.

Hieroglifët e gjetur në muret e varreve të faraonëve tregojnë se si të pasurit dhe të fuqishmit donin të portretizoheshin. Ishte propaganda e kohës së saj.

Teknika e re iu jep egjiptologëve qasje në historinë e vërtetë të Egjiptit të vjetër, sipas Adam Gibson nga Kolegji Universitar në Londër, i cili udhëhoqi projektin, transmeton KosovaPress.

“Skrapi i papirusit janë përdorur për të bërë objekte prestigjioze. Ato janë ruajtur për 2000 vjet,” tha ai.

“Dhe kështu këto maska përbëjnë një nga bibliotekat më të mira që kemi për skrapin e papirusit që përndryshe do të ishte hedhur, në mënyrë që të përfshijë informacion rreth këtyre individëve në lidhje me jetën e tyre të përditshme”, shton ai.

Skrapi i papirusit është më i vjetër se 2.000 vjet. Shkrimi mbi to shpesh fshihet nga ngjitja dhe suvaja që mban së bashku rastet e mumieve. Por studiuesit mund të shohin atë që është në të  duke skanuar ato me lloje të ndryshme të dritës.

Një nga sukseset e para të teknikës së re ishte në një rast mumie të mbajtur në një muze në Kështjellën Chiddingstone në Kent. Studiuesit zbuluan shkrimin në tabelën që nuk ishte e dukshme me sy të lirë.

Skanimi zbuloi një emër - "Irethorru" - emri i zakonshëm në Egjipt, Davidi ose Stephen i kohës së tij, që do të thotë: "Syri i Horus është kundër armiqve të mi".

Deri tani, e vetmja mënyrë për të parë se çfarë ishte shkruar në to ishte shkatërrimi i këtyre objekteve të çmuara - duke lënë egjiptologët në dilemë. A i shkatërrojnë ata? Apo i lënë të paprekur, duke lënë tregimet brenda tyre pa i treguar ato?

Tani, studiuesit kanë zhvilluar një teknikë skanimi që lejon historianët të lexojnë atë që është në papirus. Sipas Kathryn Piquette nga Kolegji Universitar në Londër, ‘egjiptologët tani kanë një mundësi të mirë për të dyja botët’.

“Jam me të vërtetë i tronditur kur i shohim këto objekte të vlefshme duke u shkatërruar për të shkuar deri te teksti. Është një krim. Ato janë burime të caktuara dhe tani kemi një teknologji për të ruajtur të gjitha ato objekte të bukura dhe për të kuptuar mënyrën se si egjiptianët jetuan me evidencat e tyre dokumentare - dhe gjërat që shkruanin dhe ato që ishin të rëndësishme për ta”, ka thënë Piquette.

 

Shpërndaje


Artikuj të sponzorizuar

Më shumë nga KosovaPress