Follow Us

*KYQU SQ EN
E Martë, 11.12.2018 09:10

​Rritja e temperaturave rrezikon të kthejë tokën në shkretëtirë

Paris | 03/01/2018 19:23

Nëse synimet e Marrëveshjes së Klimës së Parisit nuk arrihen, pasojat do të jenë të hidhura.

Mbi një e katërta e sipërfaqes së Tokës do të bëhet shumë e thatë edhe në qoftë se njerëzimi mund ta kufizojë ngrohjen globale në vetëm dy gradë Celsius. Ky numër ishte pikërisht qëllimi i rënë dakord nga Marrëveshja e Klimës së Parisit, paralajmërojnë shkencëtarët.

Por nëse ngrohja mbahen dhe kufizohen në 1,5 gradë, atëherë ai mund të kufizojë tharjen e së dhjetës, e cila do të kursente dy të tretat e Tokës për të cilat parashikohet tharja nën kufirin prej dy shkallëve.

E gjithë kjo është pjesë e hulumtimit të botuar në revistën Nature Climate Change.

Ngrohja prej vetëm 1,5 gradë, do të ndikonte që pjesët e Evropës Jugore, Afrikës së Jugut, Amerikës Qendrore, brigjet e Australisë dhe Azisë Juglindore, do t’i shmangeshin dukshëm “shndërrimit në shkretëtira”.

“Arritja e një kufiri 1.5 gradë do të ishte një akt i rëndësishëm për zvogëlimin e probabilitetit të lehtësimit dhe pasojave të lidhura", tha Su-Jong Jeong nga Universiteti për shkenca dhe teknologji në qytetin kinez Shenzen dhe njëri nga autorët e studimit.

Shkencëtarët kanë ardhur në përfundim se në rast të një mbinxehje prej dy gradë Celsius, e cila pritet të ndodhë midis viteve 2052 dhe 2070, rreth 24 dhe 32 për qind e tokës totale të Tokës do të thahet.

Megjithatë, nëse ngrohja do të jetë 1.5 gradë, ky efekt mund të reduktohet në 8 ose 10 për qind të sipërfaqes totale, transmeton KosovaPress.

 

Shpërndaje


Artikuj të sponzorizuar

Më shumë nga KosovaPress