• Lajmi
  • KosovaPress, 08 Qershor 2012 13:33

Nesër testi i maturës, dyfishohen pyetjet (me video)

prev next
 
Të ngjajshëm

Drejtues të Komisionit Qendror Shtetëror të Maturës kanë bërë të ditur se rreth 35 mijë maturantë të rregullt dhe ata që kanë dështuar vitin e kaluar, më 9 dhe 23 qershor do të sprovojnë dijen në testin provues, i cili, për dallim nga viti i kaluar, këtë vit do t’i ketë 200 pyetje, nga të cilat 60 nga lëndët e përgjithshme mësimore dhe 40 nga lëndët e zgjedhura.

Kryetari i Komisionit Qendror Shtetëror të Maturës, Nehat Mustafa të premten gjatë një konference për media ka bërë të ditur se, KQSHM, tashmë ka bëtë të gjitha përgatitjet e nevojshme që nesër më 9 qershor të jetë gati gjithçka, për mbajtjen e testit të maturës.

“Pra, nesër do të mbahet testi i maturës. Për dallim nga viti i kaluar, këtë vit kemi të rritur numrin e qendrave të testimit çka do të thotë se rreth 100 që i kemi pasur vitin e kaluar tani i kemi rreth 250 qendra të testimit. Kemi dyfishimin e pyetjeve, pra nga 100 që kanë qenë vitin e kaluar, këtë vit maturantët do të kenë mundësi që të përgjigjen në 200 pyetje, me një dallim nga viti i kaluar, sepse këtë vit maturantëve u jepet mundësia që dy ditë në një afat t’i nënshtrohen provimit të maturës”, ka thënë Mustafa.

Ai ka shtuar se pjesa e parë e testit e cila do të mbahet më 9 qershor, do t’i përmbaj 120 pyetje, kurse pjesa e dytë që do të mbahet më 23 qershor do t’i ketë 80 pyetje. Sipas tij, për dallim nga viti i kaluar këtë vit , komisioni ka vendosur që të ketë një dyfishim të pyetjeve.

“Pyetjet të cilat do të jenë nga tri lëndët e përgjithshme ashtu siç e përcakton ligji, siç është gjuha shqipe, gjuha angleze dhe matematika. Ligji parasheh që lëndët e përgjithshme të përfshijnë 60 për qind -shin e totalit të pyetjeve. Ditën e dytë që do të jetë pas dy javësh, pra më 23 qershor do të jenë 80 pyetje, ose 40 për qindëshi i totalit ku maturantët do të përgjigjen në pyetjet të cilat janë më të përafërta me drejtimet të cilat ata i kanë ndjekur”, ka thënë ai

Ai konsideron se ndryshimet të cilat janë bërë në procedurat e testit të maturës, do të jenë në favor të maturantëve, në mënyrë që ata të paraqesin më lehtë njohurit e tyre, të cilat i kanë marr në shkollimin e mesëm të ulët.

Mustafa, ka thënë se nesër do të jenë të të angazhuar, siç u shpreh ai, një armatë njerëzish, të cilët do të administrojnë provimit e maturës, në mënyrë që ky test të rrjedhë sa më mirë.

Sipas tij, në 7 njësi akademike të UP-së, maturantët do të mund të regjistrohen vetëm përmes maturës shtetërore.

Sipas Komisionit Qendror Shtetëror të Maturës, në testi e maturës, që pritet të filloj nesër më 9 qershor duke nisur nga ora 10:00 do të jenë të angazhuar 900 komisione, 2 mijë e 600 administrues të cilët drejtpërdrejtë do të merren me administrimin dhe së paku 300 monitorues nga UP-ja.

Në konferencë u tha se, përkundër faktit se i është dërguar ftesë edhe OJQ-ve, asnjëra nga to nuk ka shprehur gatishmërinë që të jetë pjesë e monitorimit të procesit.

Sipas, parashikimeve të KQSHM-së, publikimi i rezultatit të testit, pritet që të bëhet më 30 qershor.

Përndryshe, ky është viti i pestë që MASHT organizon maturën shtetërore, mbështetur në Ligjin për Provimin Përfundimtar dhe Provimin e Maturës Shtetërore. /Kosovapress/